Hoofdluis

Hoofdluis is enorm storend. Je hebt continu de drang om te krabben, maar wilt uit schaamte ook niet te duidelijk laten blijken dat je hoofdluis hebt.

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn kleine insecten van ongeveer 2,5 tot 3 millimeter groot. Ze leven uitsluitend op de mens tussen de haren en voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de huid. Hoofdluizen hebben een witte tot bruine kleur en zijn zichtbaar als langzaam bewegende bolletjes in het haar. Ze zitten het liefst op donkere, vochtige plekjes op de hoofdhuid. Dit is bijvoorbeeld onder een pony of achter de oren. Vrouwelijke hoofdluizen leggen dagelijks eitjes, ook wel neten genoemd. Deze komen na ongeveer een week uit.

Hoe krijg je hoofdluis?

Je krijgt hoofdluis bij direct contact tussen het eigen haar en het haar van iemand met hoofdluis. Ook is het mogelijk om hoofdluis te krijgen via een handdoek of kussen dat kort geleden door iemand met hoofdluis is gebruikt. Er is maar heel kort contact nodig om besmet te raken met de luis. Hierdoor kan hoofdluis zich heel snel verspreiden onder een groep kinderen op bijvoorbeeld school of op de speelplaats.

Hoofdluis bij kinderen

We zien hoofdluis vooral vaak bij kinderen. Dit komt doordat kinderen tijdens het spelen relatief vaak onderling contact met het hoofd hebben. Op basisscholen komen relatief vaak uitbraken van hoofdluis voor. Bij hoofdluis heeft het kind meestal erg veel jeuk op het hoofd. De hoofdluizen zijn meestal zichtbaar wanneer er goed naar de hoofdhuid wordt gekeken, maar met een luizenkam is het makkelijker om hoofdluis op te merken. Een kind met hoofdluis kan goed behandeld worden met speciale antiluismiddelen. Wanneer een kind op school hoofdluis heeft, is het verstandig om maatregelen te treffen, zodat de luis zich niet over de rest van de kinderen verspreidt.

Hoofdluis herkennen

Hoofdluis is goed te herkennen wanneer je de hoofdhuid inspecteert. De luizen zijn zichtbaar met het blote oog en hebben een witte tot bruine kleur. Ook de neten zijn meestal zichtbaar als kleine bolletjes die vastzitten aan de haarbasis. Op de pagina hoofdluis herkennen lees je alles over de herkenning van hoofdluis.

Hoofdluis behandelen

Hoofdluis is goed te behandelen met enkele simpele producten. Met de juiste behandeling zijn de luizen binnen één á twee weken al weg. Op de pagina hoofdluis behandelen is meer te lezen over de behandeling. Hoofdluis is goed te behandelen met behulp van de volgende behandelmethodes:

1. Luizenkam: Met een luizenkam kun je zowel de luizen als neten simpel verwijderen. Meestal is het wel nodig de hoofdluis daarnaast te behandelen met een speciale shampoo.
2. Luizenshampoo: Luizenshampoo is een shampoo met hierin een stof die de luizen en neten doodt. Het haar moet gedurende enkele dagen gewassen worden met de shampoo om alle luizen en neten te doden.
3. Elektrische luizenkam: Met een elektrische luizenkam kun je de luizen en neten niet alleen uit het haar kammen, maar dood je ze ook direct. Hierdoor ben je er zeker van dat luizen niet ergens terecht komen waar ze een nieuw hoofd kunnen besmetten.
4. Prioderm: Prioderm is marktleider als het gaat om producten die hoofdluis bestrijden. Prioderm verkoopt onder andere een speciale luizenkam, luizenshampoo en luizenlotion.

Moet je voor luizen naar de huisarts?

Nee, het is niet nodig om met luizen naar de huisarts te gaan. De producten die luizen effectief bestrijden zijn voor iedereen verkrijgbaar. Je kunt deze producten gemakkelijk thuis gebruiken, zonder dat er een huisarts aan te pas hoeft te komen.

Hoofdluis voorkomen

Hoofdluis is nooit volledig te voorkomen. De luizen hebben geen bijzondere voorkeur voor bijvoorbeeld een hoofd dat minder schoon is: iedereen loopt evenveel risico. Wanneer iemand in je omgeving hoofdluis heeft, voorkom je hoofdluis door direct contact met elkaars hoofd en haar te vermijden. Vermijd daarnaast ook het delen van bijvoorbeeld handdoeken, kleding en kussens. Daarnaast is het verstandig om de jassen niet tegen elkaar te hangen aan de kapstok. Een luizenzak kan hierbij uitkomst bieden.

Hoofdluis eitjes

Hoofdluizen leggen dagelijks eitjes die ze vastplakken aan het haar. Een vrouwelijke hoofdluis kan tijdens haar leven wel 270 eitjes leggen. Deze eitjes noemen we ook wel neten. De neten komen gemiddeld na een week uit. Na negen tot twaalf dagen zijn de nieuwe luizen al volwassen en kunnen zij zelf eitjes leggen.

Hoofdluis neten

Wanneer alle hoofdluizen van het hoofd verwijderd zijn, kunnen er een week later toch weer nieuwe hoofdluizen opduiken. Dit komt doordat de neten (eitjes) zijn uitgekomen. Neten zijn te herkennen als bruine of witte bolletjes die vastgeplakt zitten aan het haar. Lees meer over deze neten en het verwijderen van neten op de pagina hoofdluis neten.