Hoofdluis neten

De eitjes van hoofdluizen noemen we neten. Ieder volwassen luizenvrouwtje kan tot wel negen neten per dag leggen. Een luis leeft ongeveer een maand. Dit betekent dus dat een enkel luizenvrouwtje in haar leven tot wel 270 neten kan leggen. Niet alle neten komen ook daadwerkelijk uit.

Hoofdluis neten

De neten van een hoofdluis zijn ongeveer een millimeter groot en worden vastgeplakt aan het haar, net boven de hoofdhuid. Een neet heeft een bruinige kleur zolang er nog een jonge luis in zit. Eenmaal uitgekomen is de neet witdoorzichtig. De neten zijn met het blote oog goed zichtbaar als kleine bolletjes in het haar. Neten zitten erg stevig vast aan het haar. Ook neten die al lang zijn uitgekomen kunnen nog maandenlang vast blijven zitten in het haar. Oudere neten zitten door de haargroei verder van de hoofdhuid af. Neten die meer dan 2,5 centimeter van de hoofdhuid verwijderd zijn leven per definitie niet meer, ook niet als ze nog wel een bruinige kleur hebben. Er is een speciale behandeling nodig om de neten effectief uit het haar te verwijderen.

Neten verwijderen

Omdat neten erg goed vastzitten in het haar, raak je ze niet kwijt door alleen de haren grondig te wassen. Hoewel speciale luizenshampoo de neten wel dood, verwijdert de shampoo de neten niet altijd. De beste manier om neten kwijt te raken is met behulp van een luizenkam. Een normale kam is meestal niet voldoende om alle neten te verwijderen. Een luizenkam heeft erg fijne metalen tandjes die de neten uit het haar trekken. Door om de paar dagen de haren goed te kammen, verwijder je al snel de meeste neten uit het haar. Door ook het haar te behandelen met speciale luizenshampoo ben je er daarnaast zeker van dat er geen nieuwe neten bijkomen.