Hoofdluis herkennen

Hoofdluis is goed te herkennen wanneer de hoofdhuid wordt geïnspecteerd. Je kunt de luizen zien lopen tussen de haren. Ook de luizeneitjes (neten) zijn duidelijk herkenbaar. Door hoofdluis snel te herkennen kan er ook snel worden gestart met de behandeling.

Jeuk en hoofdluis herkennen

Hoofdluis zorgt meestal voor jeuk, maar niet altijd. De jeuk begint pas echt sterk te worden wanneer er een flinke luizenpopulatie op het hoofd zit. Veel mensen hebben wekenlang geen enkele last van jeuk, terwijl de luizen wel al aanwezig zijn op het hoofd. Ook als de jeuk na de behandeling verdwenen is, wil dit nog niet zeggen dat alle hoofdluis ook daadwerkelijk verdwenen is. Je weet pas zeker of de hoofdluis weg is wanneer je het hoofd grondig inspecteert op hoofdluis.

Waar zit hoofdluis?

Hoofdluis kan zich overal in het hoofdhaar bevinden, maar meestal zitten de luizen vooral op plekken waar het donker en warm is. Dit is bijvoorbeeld onder een pony of net achter de oren. Wanneer je een hoofd controleert op hoofdluis, is het dus verstandig om op zulke plekken te beginnen met zoeken. Met een luizenkam vind je luizen het makkelijkst.

Herkennen hoofdluis

Hoofdluizen zijn ongeveer 2,5 tot 3 millimeter groot. De kleur van een luis kan verschillen. Over het algemeen heeft een hoofdluis een witte tot bruine kleur. De bruine kleur ontstaat wanneer de luis bloed heeft opgezogen. Hoewel de luizen klein zijn, is het niet lastig om ze met het blote oog te zien.

Ook de neten zijn met het oog te zien. De neten zijn iets minder dan een millimeter lang en worden door de luis vastgeplakt aan het haar, net boven de huid. Neten hebben een bruinige kleur zolang er nog een jonge luis inzit. Eenmaal uitgekomen hebben neten een witte, enigszins doorzichtige kleur.