Hoofdluis behandelen

Hoofdluis is erg storend, maar gelukkig ook goed te behandelen. Hoofdluis kan thuis worden behandeld, het is niet nodig om een huisarts naar de hoofdluis te laten kijken. De luizen kunnen behandeld worden met speciale producten tegen hoofdluis. Meestal duurt het één tot twee weken om volledig van de hoofdluis af te komen.

Behandelmethodes hoofdluis

Waar vroeger regelmatig het hoofd kaal werd geschoren om van hoofdluis af te komen, zijn er tegenwoordig iets subtielere behandelmethodes. De behandelingen zijn erop gericht zowel de luizen zelf, als de eitjes van de luizen effectief te verwijderen en/of te doden. De beste resultaten worden bereikt door verschillende behandelmethodes te combineren.

(Elektrische) luizenkam

Een luizenkam heeft erg fijne tandjes die dicht op elkaar staan. Met een luizenkam kunnen zowel de luizen zelf als de neten worden verwijderd. Met een elektrische luizenkam doodt je de luizen en neten daarnaast direct. Een luizenkam is handig om het grootste deel van de luizen en neten te verwijderen. Ook kun je de luizenkam gebruiken als controle op luizen.

Luizenshampoo

Meestal combineer je het gebruik van een luizenkam met luizenshampoo. Met een luizenkam verwijder je gemakkelijk het grootste gedeelte van de luizen, maar kun je meestal niet alle luizen te pakken krijgen. Dit is wel het geval met luizenshampoo. Luizenshampoo doodt de luizen en neten effectief. Je gebruikt de luizenshampoo gedurende één tot twee weken dagelijks. Dode luizen en neten kam je er vervolgens met de luizenkam eenvoudig uit.

Effectief behandelen hoofdluis

Bij de behandeling van hoofdluis is het vooral belangrijk om consequent te zijn met de behandeling. Gebruik de shampoo en kam lang en grondig genoeg om er zeker van te zijn dat alle luizen en neten dood zijn. Wanneer er nog enkele neten overblijven, komen de luizen gegarandeerd terug. Meestal moet hoofdluis in ieder geval één tot twee weken lang dagelijks behandeld worden om er zeker van te zijn dat alle luizen en neten dood en verwijderd zijn.