Bloedluis

Een bloedluis is een parasiet van vogels die ook andere zoogdieren kan besmetten. Bloedluis is een dan ook een veelvoorkomend probleem onder houders van bijvoorbeeld kippen, duiven en andere vogels. Een bloedluis is ongeveer één millimeter groot en lichtgeel van kleur. Bloedluizen zijn met het blote oog te zien. Wanneer de bloedluis zich heeft volgezogen met kippenbloed heeft het een dieprode kleur. Bloedluizen behoren tot de spinachtigen en hebben dan ook acht poten.

Wat is bloedluis?

De bloedluizen, die eigenlijk mijten zijn, vallen voornamelijk kippen massaal aan. Zonder behandeling is bloedluis dodelijk. De kippen worden dan letterlijk leeggezogen door de bloedluizen. Bloedluizen vallen kippen vooral ’s nachts aan. Overdag verstoppen zij zich in hoeken, kieren en onder materiaal in het verblijf. Om bloedluis te bestrijden moet dus niet alleen de kip of vogel, maar het gehele verblijf behandeld worden.

Is bloedluis schadelijk?

Ja, bloedluis is dodelijk wanneer het onbehandeld blijft. De bloedluizen planten zich massaal voort en zuigen langzaam al het bloed uit kippen en andere vogels. Wanneer bloedluis niet bestreden wordt, krijgt de vogel eerst te kampen met bloedarmoede. Dit verergert tot de dood erop volgt. Voor er serieuze problemen optreden met het bloedvolume, krijgen kippen ook al last van jeuk, pijn, irritaties en een verminderde eierproductie. Op den duur kunnen ook de veren uitvallen door de slechte gezondheid.

Bloedluis bestrijden

Bloedluis is hardnekkig, maar wel goed te bestrijden. Bloedluist sterft af als ze tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden verhit worden. Het kan dus een optie zijn om het verblijf een keer te stomen, hoewel dit wel een flinke operatie is. Ook zijn er verschillende middelen die bloedluis doden. Dit kunnen middelen zijn die je op de vogel aanbrengt, maar ook middelen waarmee alleen het verblijf behandeld hoeft te worden. Er kan bijvoorbeeld diatomeeënaarde worden verstrooid over de bodem. Dit is een stof waaraan bloedluizen hun lichaam openschuren, waardoor zij sterven.

Bloedluis voorkomen

Bloedluis voelt zich fijn in een warme en vochtige omgeving. Door het verblijf goed droog te houden kan het leven van bloedluis al bemoeilijkt worden. Toch is het lastig om bloedluis volledig te voorkomen. De bloedluizen zijn erg hard en kunnen maandenlang overleven in een verblijf zonder voedsel. Ook kan bloedluis meereizen op andere zoogdieren, waaronder mensen. Door het verblijf zo schoon en mogelijk te houden verklein je de kans op bloedluis. Het is ook verstandig om in het verblijf alle kieren en plooien te dichten. Dit zijn de plekken waar bloedluis zich overdag goed kan verbergen. Ook is het belangrijk om regelmatig al het materiaal dat gebruikt wordt voor de vogels te reinigen.

Middelen tegen bloedluis

  • Finecto +
  • Biosil
  • M50 LA
  • M50 Q
  • 404 Vogelspray
  • Koudijs Luis
  • U-3 Spray
  • Nestkruiden
  • Picosan Droogbad