Bladluis

Bladluizen zijn plantetende luizen die zich voeden met het sap van planten. Er zijn erg veel soorten bladluizen bekend die allemaal een voorkeur hebben voor een specifieke plant of groep planten. Bladluizen kunnen ook veel verschillende kleuren hebben. Er zijn onder andere groene, paarse, zwarte en gele bladluizen bekend. Bladluizen variëren sterk in grootte. Kleine bladluizen zijn ongeveer één millimeter groot, grote bladluizen wel zeven millimeter. Bladluis is een ware plaag voor veel tuinbezitters. Bladluis heeft natuurlijke vijanden, maar kan ook bestreden worden met synthetische middelen.

Wat is bladluis?

Bladluizen zijn kleine insecten die met een soort zuigsnuit een plant aanprikken. Hierdoor komt er sap vrij dat de bladluis kan opzuigen. Bladluizen vallen met soms honderden tegelijk een plant aan, wat al snel dodelijk is voor de plant. Bladluis komt voor in alle seizoenen, behalve in de winter. Planten die binnen worden gehouden kunnen het hele jaar door getroffen worden door bladluis.

Is bladluis schadelijk?

Bladluis is zeer schadelijk voor planten wanneer het niet bestreden wordt. Planten kunnen binnen de kortste keren volledig afsterven, zelfs erg grote planten. Bladluis scheidt een zoetige stof af waar schimmel op kan groeien. Planten kunnen hierdoor ook te maken krijgen met schimmelinfecties. Bladluis kan zich snel verspreiden over andere planten in de tuin. Het is dan ook belangrijk dat bladluis zo snel mogelijk wordt bestreden om teveel schade te voorkomen.

Bladluis bestrijden

Het lieveheersbeestje is de natuurlijke vijand van de bladluis. Een volwassen lieveheersbeestje eet wel honderd bladluizen per dag. Bij sommige tuinzaken kunnen larven van lieveheersbeestjes besteld worden. Deze kunnen worden uitgezet in de tuin om de bladluis te bestrijden. Ook zijn er speciale lokhuisjes verkrijgbaar die lieveheersbeestjes aantrekken. Het probleem bij deze natuurlijke aanpak is dat mieren de lieveheersbeestjes aanvallen. Mieren eten de uitscheiding van bladluis en beschermen om deze reden de luizen.

Bladluis kan ook bestreden worden met verdunde spiritus of zeepwater. Dit is niet schadelijk voor de plant, maar jaagt de bladluis weg. Ook zijn er giffen beschikbaar die de bladluis effectief doden. Wel doodt je hiermee vaak ook andere insecten in de tuin die juist erg nuttig zijn. Ook is de plant niet meer geschikt voor eigen consumptie wanneer het bespoten is met gif. Wij raden dan ook aan om gif alleen te gebruiken wanneer alle andere middelen niet het gewenste resultaat hebben.

Bladluis voorkomen

Bladluis kan niet volledig voorkomen worden, maar de kans op bladluis kan wel worden verkleind. Bladluis richt zich vooral op zwakke planten. Het is verstandig zwakke planten te verwijderen, omdat bladluis vanaf zwakke planten ook op de betere planten terecht kan komen. Een teentje knoflook bij een plant leggen kan ook helpen, omdat bladluis niet houdt van de geur van knoflook.

Middelen tegen bladluis

  • Larven van lieveheersbeestjes
  • Lokstof lieveheersbeestjes
  • Naturen luizenbestrijding
  • HG X tegen bladluis
  • Bayer Duoflor antibladluis
  • Culvita Admire antibladluis